The Caveman story began over a campfire in the south of France. Two of the founders were trying to grill duck breast over a wood fire. It was a big disappointment because the fat was constantly burning. Some 30 years later this experience led to the development of our own grill: the Caveman.

Chefs gebruiken Flame Grilling wereldwijd

Een stoere gril grotendeels vervaardigd uit Cortenstaal en met een gewicht van 190 kg een imposant apparaat. Inmiddels zijn er meerdere modellen ontwikkeld, waaronder een geheel in RVS uitgevoerde ProXL-versie die sinds eind 2018 volop meedraait in de keuken van Ron’s Gastrobar. Het is niet zo verrassend dat Ron Blaauw deze keuze heeft gemaakt. Van Stockholm tot Singapore, van Sydney tot Londen: chefs van over de hele wereld herontdekken een van de oudste en puurste methodes van koken. Ze laten zich daarbij inspireren door de unieke smaak die alleen door een combinatie van vuur en rook kan ontstaan.

Londen is een van de steden die voorop loopt in deze nieuwe trend. Ondanks de Brexit worden in deze culinaire hoofdstad voortdurend nieuwe horeca concepten ontwikkeld waarin grillen op open vuur een centrale plaats inneemt. Zo werd onlangs het restaurant Brat geopend door Tomos Parry. In Baskenland ontdekte Parry de kracht van houtvuur. Om precies te zijn in Asador Etxebarri, het wereldberoemde (én top 10 restaurant!) van Victor Arguinzoniz. Hij ontwikkelde zijn eigen grill waarop hij van alles maakt: van een perfecte ribeye tot garnalen uit Palamos, en zelfs ijs!

Chef Parry is niet de enige chef in Londen die de grill heeft ontdekt. Pitt Cue Co begon als food truck en runt nu een zeer populair grill restaurant. Inmiddels is de grill zo succesvol dat er zelfs ketens van restaurants ontstaan: zo heeft Temper maar liefst 3 en Hawksmoor zelfs 6 vestigingen in Londen. Bij deze restaurant draait alles om koken met houtovens en hout grills.

Chefs Table

Misschien was het wel de uitzending over Francis Mallmann in de Netflix docu-serie Chef’s Table die ervoor zorgde dat kijkers (en eters) over hele wereld op zoek gaan naar vlees van de grill. Deze Argentijnse kok met restaurants in heel Zuid Amerika verovert harten met het gebruik van houtvuur. Mallmann past maar liefst 7 verschillende technieken toe bij de bereiding van zijn prachtige gerechten.

Ook Nederlandse chefs zitten niet stil. Ron Blaauw bereidt in zijn Gastrobar sinds eind 2018 vlees en vis op een houtgestookte grill. Hans van Wolde experimenteert met de Caveman in Beluga in Maastricht. Maar niet alleen deze bekende restaurants lopen voorop. De Caveman grill draait ook volop mee bij Strand Zuid in Amsterdam, Vooges in Zandvoort en bij cateraar Runderkamp uit Volendam.

Caveman Industries

Het moederbedrijf van de Caveman, Caveman Industries, heeft inmiddels een serie grills ontwikkeld voor zowel professionele keukens als voor thuis, om grillen op hout voor iedereen toegankelijk te maken. In basis is iedere Caveman een ‘firepit’ met vuurvaste stenen en een in hoogte verstelbaar rooster met V-spijlen. Hiermee kan de juiste afstand tot de hittebron eenvoudig aangepast worden. De V-spijlen zorgen er ook voor dat het vet direct wordt afgevoerd en niet kan verbranden.

De hoogwaardige en natuurlijke materialen die worden gebruikt staan garant voor een lange levensduur. Zo zijn het rooster, de aslade en de opbouw gemaakt van hoogwaardig roestvast staal. Aan de binnenzijde is de Caveman Grill ingelegd met vuurvaste stenen die zorgen voor de benodigde stralingshitte om langdurig en gelijkmatig te grillen. De RVS-wielen zorgen bovendien voor een perfecte wendbaarheid. Afhankelijk van de toepassing kan de Caveman geleverd worden voor mobiel gebruik (buiten) of geheel in RVS voor in de keuken.

Artikel door Jose Evers